

De amandelen zijn heerlijk om bij het ontbijt door de yoghurt te doen, maar zijn ook geschikt om bijvoorbeeld amandelboter, amandelspijs of amandelmelk van te maken.
Amandelen hebben een cholesterolverlagende werking, aangezien ze rijk aan vezels en onverzadigde vetten zijn. Verlaging van het cholesterol kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast nemen de vezels vocht op, wat tot gevolg heeft dat het voedseltransport vertraagd wordt, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en/of daalt. Zo worden stemmingswisselingen en een onweerstaanbare aandrang om te gaan eten voorkomen.
Amandelen bevatten ook veel mangaan en magnesium. Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen, die betrokken zijn bij de energiestofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Waar magnesium ook nodig is voor de vorming van bot en spieren, draagt mangaan bij aan het behoud van de botten. Daarnaast zorgt magnesium voor een goede overdracht van zenuwprikkels.
Zoals vele noten bevat de amandel vitamine E. Dit is een antioxidant, deze beschermt het lichaam tegen vrije radicalen (giftige stoffen). Amandelen bevatten 21,8 mg vitamine E per 100 gram.
Product bevat: noten
Product kan sporen bevatten van: aardnoten (pinda's)
Per 100 gram:
Energie kJ | kcal: | 2728 kJ | 659 kcal |
Vetten: | 55,8 g |
Waarvan verzadigd: | 3,7 g |
Koolhydraten: | 14,0 g |
Waarvan suikers: | 3,8 g |
Eiwitten: | 21,7 g |
Zout: | 0,013 g |
Amandelen