Pistachenoten - Versenoten.nl
BLOG

Pistachenoten

Een vriendin van mij, vertelde mij een keer dat ze toen ze voor het eerst wat pistachenootjes als garnering van haar salade op haar bordje zag liggen, dat ze het van alle kanten had bekeken en het vervolgens met schilletje op had gegeten. Haar vriend, die tegenover haar zat, begon te brullen van het lachen en vroeg haar wat ze deed. Waarop ze antwoordde: “Ik eet voor het eerst een groen nootje, maar dit is wel een heel hard nootje”. Hierdoor moest die vriend natuurlijk alleen nog maar harder lachen en kreeg ze uitleg over het nootje. 

Nadat mijn vriendin dit had verteld hadden we een discussie over het feit dat alles wat je op je bord geserveerd krijgt ook eetbaar moet zijn. Ik was ervan overtuigd dat iedereen toch wel weet dat je het schilletje niet op hoort te eten...

Productieproces Pistachenoten aan de boom

Pistachenoten groeien in trossen aan de boom. In Nederland hebben we keuze tussen pistachenoten met of zonder dop. Terwijl de noten aan de boom zitten, zit er nog een schil omheen. Deze schil verandert tijdens het rijpingsproces van kleur en barst plotseling gedeeltelijk open. Dit betekent dat de noten rijp zijn.

De pistachenoten worden dan geoogst. Met een machine worden de schillen verwijderd, waarna ze gescheiden worden in open en gesloten pistachenoten. Dit wordt gedaan door middel van geluid, een gesloten pistache maakt namelijk een ander geluid dan een open pistachenoot als deze op een blokje staal valt. De pistachenoten worden vervolgens gedroogd en verpakt, zodat ze vervoerd kunnen worden naar bijvoorbeeld Europa. Hier worden ze vervolgens geroosterd en verkocht.

Zijn pistachenoten gezond?

Het eten van pistachenoten kan bijna niet gedachteloos gebeuren. Voordat je ze kunt eten, moeten ze eerst gepeld worden. Dit zorgt ervoor dat je je bewust bent van het feit dat je aan het eten bent. Hierdoor is de kans klein dat je meerdere handjes achter elkaar eet. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels. Daardoor zorgen ze voor een langdurig verzadigd gevoel, wat de drang om ongezonde producten te gaan eten verlaagt. 

Ook bevatten pistachenoten meerdere mineralen, zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper en magnesium. Deze mineralen hebben ieder hun eigen specifieke functies, maar ze zijn onder andere belangrijk voor de vorming en onderhoud van botten, bindweefsel en gebit, voor de opbouw van eiwitten, de werking van het afweersysteem en voor de goede overdracht van zenuwprikkels.

Deze noten bevatten ook veel vitamines, namelijk vitamines B1, B2, B6, B11, C en E. De vitamines uit het vitamine B-complex zijn onder andere goed voor het hart en zenuwstelsel, het gezichtsvermogen, de huid, het geheugen en de levering van nieuwe energie bij vermoeidheid. 

Het merendeel van de vetten in pistachenoten zijn onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor het cholesterol, waardoor het risico op dichtslibben van de bloedvaten kleiner wordt. Daarnaast kunnen pistachenoten een verlagend effect hebben op de bloeddruk en zijn ze antioxidantrijk. Dit verkleint de kans op hartziektes.

Pistachenoten zitten vol antioxidanten! Deze stoffen werken ontstekingsremmend, en kunnen een positief effect hebben op het immuunsysteem, de huid en de ogen. Zo kan de kans op oogaandoeningen zoals leeftijd gerelateerde staar en achteruitgang van het zicht kleiner worden.

Bakken met pistachenoten

Pistachenoten zijn dus lekker en gezond, maar ook erg geschikt om mee te bakken. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken als garnering over een taart of cake, of kan je zelf pistache-ijs maken! Ook kan je pistachenoten door je salades doen, of door het ontbijt. Genoeg mogelijkheden dus!