Pistachenoten - Versenoten.nl
BLOG

Pistachenoten

Een vriendin van mij, vertelde mij een keer dat ze toen ze voor het eerst wat pistachenootjes als garnering van haar salade op haar bordje zag liggen, dat ze het van alle kanten bekeken had en toen met schilletje op at. Haar vriend, die tegenover haar zat, begon te brullen van het lachen en vroeg haar wat ze deed. Waarop ze antwoordde; ‘ik eet voor het eerst een groen nootje, maar dit is wel een heel hard nootje’. Hierdoor moest die vriend natuurlijk alleen nog maar harder lachen en kreeg ze uitleg over het nootje. Nadat mijn vriendin dit had verteld hadden we een discussie over het feit dat alles wat je op je bord geserveerd krijgt ook eetbaar moet zijn. Ik was ervan overtuigd dat iedereen toch wel weet dat je het schilletje niet hoort op te eten.. Mocht dat niet zo zijn, dan weet iedereen dat nu en anders kan het vast geen kwaad als je het ooit hebt opgegeten, het komt tenslotte uit de natuur.

De pruikenboomfamilie

Pistachenootjes komen namelijk van de ‘pruikenboomfamilie’, de familie telt 500.000 soorten waaronder de pistache(boom). De vruchten zijn dus eivormig en bevatten een harde schil. In de fabriek wordt eerst het schilletje eraf gehaald. Daarna worden de open en gesloten pistachenoten van elkaar onderscheiden door middel van geluid. Een gesloten pistache maakt een ander geluid dan een open pistachenoot als deze valt op een blokje staal. De gesloten pistaches worden voor een deel opengebroken zodat ze voor de mensen te pellen zijn. Wil je meer weten over hoe pistaches in de fabriek gemaakt worden? Bekijk dan dit filmpje.

‘Het geld groeit niet aan de bomen’, maar pistache nootjes wel! Dit is natuurlijk bijna hetzelfde ;). Naast dat veel Nederlanders de zojuist genoemde uitspraak vaak uitspreken, is er uit vele onderzoeken gebleken dat Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30-40 gram. Als je als Hollander een optimaler voedingspatroon wilt hebben, zijn pistachenootjes aan te raden, want dit is een van de meest vezelrijke nootjes. Wat veel mensen dus aanvullen door voedingssuplementen, kunt u ook gewoon doen door een handje pistache te eten! In 100 gram pistache, zit namelijk wel 9,5 gram vezels! Vezels zorgen voor een goede darmwerking en kan obstipatie(verstopping) voorkomen. Hieronder is voor u overzichtelijk gemaakt welke andere voedingswaarden er in pistachenoten zitten. 

Eiwit,24%

Koolhydraten,11%

Verzadigd vet,6%

Onverzadigd vet,43%

Vezels,10%

Water,3%

Hierboven is te zien dat pistachenootjes ook nog boordevol zitten met eiwitten en onverzadigde vetten(dit zijn de gezonde vetten). Pistache is ook superlekker in gerechten of sausjes! Maak een keer pesto met pistache (dit kan overigens ook met andere nootjes), gebruik pistache door een salade of pel pistaches gezellig op de bank (niet vergeten te pellen hè ;)) om ze vervolgens op te snoepen.

Bronnen:

Nederlandse voedingsmiddellentabel

Pistache

Pruikenboomfamilie