Vet gezonde macadamia  - Versenoten.nl
BLOG

Vet gezonde macadamia

Vette noten! Vet lekker, maar ook oprecht vet! Uiteraard met goede, gezonde vetten. Maar wat zijn nou goede gezonde vetten? Vandaag zal ik jullie een ezelsbruggetje leren, waardoor je misschien je gezondheid omhoog kan krikken! VERzadigde vetten zijn VERkeerde vetten en Onverzadigde vetten zijn Oké! In plaats van die afslankpillen te pakken, zou je dus net zo goed macadamianoten kunnen pakken ;). 

Maar hoe komt het nou dat macadamia noten alsnog niet de meest verkochte noten zijn? Dit komt omdat macadamia noten best prijzig zijn. Deze hoge prijs wordt onder andere veroorzaakt door een langdurig groeiproces en een arbeidsintensief productieproces. In deze blog zullen we het voornamelijk hebben over de gezondheidsvoordelen van macadamianoten. Meer weten over de oorsprong en het productieproces van de macadamia? Lees dan onze andere blog

Gezondheidsvoordelen van macadamia’s

Macadamia’s zijn rijk aan onverzadigd vetten

Macadamianoten bevatten veel calorieën, namelijk zo’n 733 kcal per 100 gram. Deze noten bestaan voornamelijk uit vetten, maar dit betekent niet dat macadamia’s per se ongezond zijn! De vetten in macadamianoten zijn namelijk voornamelijk gezonde, onverzadigde vetten. In 100 gram macadamianoten zitten 64,2 gram onverzadigde vetten. Deze vetten hebben meerdere gezondheidsvoordelen, waaronder de verlaging van het cholesterol van het bloed. Is cholesterol dan slecht?

Nee, cholesterol is totaal niet slecht! Zonder cholesterol zouden we zelfs niet kunnen leven. Cholesterol is namelijk een bouwstof voor cellen en hormonen. Maar waarom wordt cholesterol dan vaak zo negatief geprojecteerd? Omdat een teveel aan cholesterol wél gevaarlijk kan zijn. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan, maar in bepaalde producten die je eet zit ook cholesterol. Als je hier te veel van eet kan dit leiden tot een verhoogd cholesterol. Een verhoogt cholesterolgehalte leidt in eerste instantie niet tot klachten. Maar zodra het cholesterolgehalte jarenlang verhoogd is, kan deze stof zich in een vaatwand ophopen. Het gevolg hiervan is verkalking en zo kan het bloed niet doorstromen. Hierdoor is er meer risico op hart- en vaatziekten. Dus wilt u het risico op hart- en vaatziekten verlagen? Eet wat vette macadamia nootjes!

De gezonde vetten, ofwel onverzadigde vetten, zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. De gezonde vetten stimuleren het metabolisme, wat de verbranding van calorieën versneld en ervoor zorgt dat er minder calorieën opgeslagen worden als vet. Dit is gunstig voor mensen die graag af willen vallen. Hoewel het erg tegenstrijdig lijkt, kan een nootje vol vet dus helpen met afvallen! Uiteraard moet het wel met mate gegeten worden.

Macadamia's en vitaminen

Macadamia’s bevatten een hoge concentratie vitamine B1. Deze vitamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het is een vitamine die helpt bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten. Als tweede is het een vitamine die zorgt voor een goede werking van het hart en het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan. Macadamia’s bevatten nog veel meer andere vitaminen.

Naast vitaminen bevatten macadamia’s ook veel mineralen. De twee mineralen die vooral voorkomen in macadamia’s zijn mangaan en koper. Maar waar zijn deze nou goed voor? Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen. Die enzymen zijn in het lichaam betrokken bij de energiestofwisseling. Koper is ook een spoorelement en zorgt voor vorming van pigment van het haar. Als tweede zorgt koper voor een goede werking van het afweersysteem. Als laatste is koper ook nog betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Daarnaast bevatten macadamianoten nog andere mineralen, zoals ijzer, magnesium en fosfor. 

Overige gezondheidsvoordelen

Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen die gelinkt kunnen worden aan het eten van macadamia’s, maar voor de meeste van deze claims is meer onderzoek nodig om vast te stellen of ze kloppen. Zo zouden ze de gezondheid van de hersenen verbeteren en daarmee beschermen tegen diverse neurologische aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer. Ook zouden macadamia’s de oxidatieve stress verlagen. Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan lichaamscellen en speelt daardoor een belangrijke rol in de ontwikkeling van ziektes en ouderdom. Het eten van macadamianoten kan dus veroudering tegengaan. 

Ook zijn macadamia’s dankzij de palmitoleïnezuur die ze bevatten goed zijn voor huid en haar, met name in de vorm van macadamia olie. Ze worden dus ook regelmatig gebruikt in cosmeticaproducten. Naast dit alles zijn macadamianoten ook gewoon erg lekker, dus het is zeker geen straf om ze te eten!