Macadamianoten: Oorsprong & Productieproces - Versenoten.nl
BLOG

Macadamianoten: Oorsprong & Productieproces

Maca… machedomia… Tja, spreek het is goed uit?! Veel klanten struikelen over de naam macadamia. Mijn opa noemde ze daarom altijd ‘makke dames’.

Macadamianoten die net geoogst zijn worden beschermd door een harde schaal. De eetbare kern heeft ongeveer twee tot drie keer de grootte van een hazelnoot. Deze noot is zeer licht, zacht, heeft een aangename geur en een soort van vanillesmaak. Echt genieten dus!

Geschiedenis macadamianoot

Macadamianoten komen oorspronkelijk uit Australië. De noot werd in 1828 ‘ontdekt’ door de botanicus Allan Cunningham, maar bij de oorspronkelijke inwoners van Australië was deze noot al lange tijd bekend. 

In de oorspronkelijke Australische talen werd de noot onder andere bauple, gyndl, jindilli en boombera genoemd. De directeur van de Royal Botanic Gardens Melbourne, Ferninand von Mueller, besloot de noot echter te vernoemen naar zijn vriend en collega John Macadam. Aan het einde van de 19e eeuw begon men met het produceren van macadamia’s in plantages in onder andere Hawaï, Kenia, Malawi en Zuid-Afrika. 

Productieproces Macadamianoten aan de boom

Om een macadamiaboom te laten groeien zijn er specifieke klimaatomstandigheden nodig, waarbij de temperatuur niet te laag, maar ook niet te hoog mag komen. Daarnaast mag het niet te veel, maar ook niet te weinig regenen. Hierdoor zijn geschikte plekken voor plantages beperkt.

De productie van macadamia’s kan niet zomaar opgeschaald worden. Een boom doet er namelijk zo’n zeven tot tien jaar over om veel vruchten te gaan dragen. Daarnaast worden ze voornamelijk met de hand geoogst. Na het oogsten worden ze naar een fabriek gebracht, waar allereerst de dop verwijderd wordt. Hier is een speciaal apparaat voor nodig, aangezien de dop erg hard en lastig te kraken is. Er is een druk van meer dan 20 kg per vierkante centimeter nodig om de macadamianoot te kunnen kraken. Vervolgens ondergaat de macadamianoot nog verschillende productiefasen. Dit maakt het oogsten en het navolgende productieproces een arbeidsintensief en prijzig werk.

Het langzame groeiproces en de arbeidsintensieve productieproces zorgen er samen voor dat de macadamia één van de duurste noten is. Daarnaast zorgt de groeiende vraag ervoor dat dit voorlopig zal blijven stijgen.

Zijn macadamia's gezond?

Hoewel macadamianoten veel vet bevatten, zijn ze erg gezond! Het grootste deel van deze vetten zijn namelijk onverzadigde vetten, en dus goede vetten. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen en mineralen, die ieder hun eigen positieve effecten hebben op het lichaam en de gezondheid. Deze voordelen worden dieper uitgewerkt in onze blog over de gezondheidsvoordelen van macadamia's!